Proje; kar amacı güdülen herhangi bir iş planı çerçevesinde hazırlanan, tasarımsal ve mühendislik hesaplamalar sonucu ortaya çıkan faaliyetlerin yönetimini, sürecin en verimli şekilde ilerletilmesini ve teslim aşamalarını kapsar. Her proje, işletmelere ve içeriğe özeldir. Kapasiteye ve alt yapıya göre ilerleme sağlanır. Gemi inşa sektörü için de tüm bu tanımlar geçerlidir. Gemi inşa alanında herhangi bir proje kapsamında bir geminin yapımı, gemi onarımı, gemi bakımı, yazılım ve mühendislik hizmetleri yapılabilir. Proje yönetiminin iyi yapılması da tüm bu hizmetlerden en iyi şekilde faydalanılmasını sağlar.
Proje Yönetimi Planlaması
Gemi inşa projelerinde yüzlerce insan çalışır ve birçok sıralı faaliyet yoğun şekilde gerçekleştirilir. Çok uzun sürebilen zorlu çalışma süreci aynı zamanda yüksek maliyetler anlamına da gelir. Bu yüzden de projelerin iyi sonuçlanması, istenen karın sağlanması, hedeflere ulaşılabilmesi büyük önem taşır. Proje yönetimi planlamasında yapılacak ufak bir hata bile geri dönüşü olmayan ve kabul edilemeyecek sonuçlar doğurabilir.
Her alanda olduğu gibi gemi inşa alanında da proje yönetiminde en önemli kriter zaman planlamasının doğru yapılmasıdır. Ana zaman planı belirlendikten sonra görev dağılımına göre departmanların iş yükleri belirlenir. Ara tarihlerde değişkenlik olabilir ancak ana takvimden şaşmadan, başlangıç ve teslim tarihleri aralığında projenin tamamlanması önemlidir.
Proje Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Proje yönetiminde dikkat edilmesi gereken en önemli konu; her projenin kendine has olduğunun unutulmamasıdır. Gemi inşaatı farklı aşamalar gerektirirken, gemi malzeme tedariği ya da gemi bakım ve onarım işlemleri farklı gereklilikleri olan süreçlerdir. Bu yüzden içerik en iyi şekilde netleştirilmeli, görev dağılımları yapılmalı ve çalışacak gemi mimarı, gemi mühendisi ya da ilgili uzmanlar en doğru şekilde belirlenmelidir.
Tüm departmanların ve çalışanların koordineli şekilde ilerlemesi de iyi bir PM yani proje yönetimi için olmazsa olmazlar arasındadır. Özellikle zaman çizelgesinde aksamaların olmaması için gemi mühendisinden gemi bakım personeline kadar herkesin doğrudan ya da dolaylı olarak işin akışından haberdar olması gerekir. Böylece zamanlama konusunda sıkıntı yaşanma ihtimali minimuma iner.
Raporlamalar da iyi bir proje yönetimi yapılıyorsa işin verimini görmek adına önemlidir. Sadece sonuç raporları olmamalıdır. Yapılacak ara raporlamalar da kritik anlarda strateji değişiklikleri yapmayı da sağlar.
Gemi Tasarımı Aşamasında Proje Yönetimi
Gemi inşa alanında bakım, onarım, danışmanlık vb. birçok alt kırılım hizmeti sunulsa da elbette en yoğun tarif gemi tasarım ve üretim alanındadır. Bu alanda proje yönetimine başlarken öncelikle geminin hız, taşıma kapasitesi ve performans özellikleri belirlenir. Tasarım aşamasında yapılan analizle ile ulaşılmak istenen sonuç paralel ilerlemelidir. Proje sürecinde yapılması gereken değişikliklerle ilgili kriz yönetimi iyi yapılmalı ve gerekli riskler alınmalıdır.
Gemi tasarımı ve gemi üretimi için proje yönetimi için uzman mühendislerin yanında modern çağın gemicilik sektörüne de yansıttığı teknolojik gelişmelerden de faydalanılır. Bu bağlamda yazılım hizmetlerinin avantajlarından da maksimum düzeyde yararlanılması gerekir.
Proje Yönetimi Ekibi Nasıl Olmalıdır?
Proje kapsamına göre gemi mimarı, gemi mühendisi, gözetim elemanı, gemi bakım ve onarım personeli, finans sorumlusu, risk değerlendirme uzmanı ve tersane çalışanlarına ihtiyaç duyulabilir. Önemli olan doğru kişilerden doğru ekipleri kurmaktır. İşin hızlı ilerleyebilmesi için çalışanların uzman olması yeterli değildir. Aynı zamanda uyumlu çalışma ortamının da sağlanması gerekir.
Gemi tasarımı ve gemi inşa projeleri için özel bir proje yönetimi disiplini kurulmalıdır. Projeyi yürüten firma ile ana yatırımcı arasında güncel bilgi paylaşımını sağlayan aracı çalışanlar ile koordineli bir akış sağlanabilir.
Gemi inşa alanında proje yönetimi desteğine ihtiyacınız varsa buradan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.