Denizcilik Sektöründe Siber Gereksinimlerde IMO ve SOLAS Etkisi

15 April 2021. by

1948’de Birleşmiş Milletler Üye Devletleri, uluslararası ticaretle uğraşan denizcilik düzenlemeleri ve uygulamaları ile küresel iş birliğini kolaylaştırmak için adını 1982’de IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü) olarak değiştiren IMCO’yu yarattı.

 

IMO’nun hedefi, tüm eyaletler arasında ticareti ve dostane ilişkileri kolaylaştırarak güvenli, emniyetli ve sürdürülebilir bir nakliyat sağlamaktır. Gemicilik tarihsel ve doğası gereği uluslararası bir alan olduğu için IMO iş birliğini esas alarak ilerlemektedir.

 

Denizde Can Güvenliği Uluslararası Sözleşmesi (SOLAS) ise 1900’lerin başından beri vardır. 1914’te ilk kabulünden sonra, SOLAS, 1974’te kabul edilen son konvansiyon ile uzun yıllar boyunca birçok konvansiyon yoluyla daha da gelişmiştir.

 

Genel anlamda SOLAS, gemi yapımı, ekipmanı ve işletimi ile ilgili asgari güvenlik standartlarını belirler. Anlaşmaya taraf ülkeler, ulusal olarak yönetilen sertifika programları aracılığıyla kendi bayrakları altındaki gemilerin SOLAS’ın şartlarına uymasını sağlar.

 

SOLAS 1974, siber gereksinimlere yönelik ISM Kodu gibi ikincil düzenlemeleri uygulamak için birçok kez değiştirildi. SOLAS’ın diğer bir yan düzenlemesi, IMO’nun farklı bir trajediden sonra geliştirilen kapsamlı zorunlu güvenlik rejimi olan Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenliği (ISPS) kodu oldu.

 

2021 itibariyle IMO’nun gemilerdeki siber riskleri yönetme yönergeleri, denizcilik endüstrisi için önemli bir gelişme olarak görülmektedir. Dünya çapındaki bayrak devletleri ve denizcilik şirketleri artık gemilerdeki siber korumaları tekrar tekrar değerlendirmek için endüstri tarafından desteklenen bir çerçeveye sahip olmuş durumdalar.

 

Gemiler için siber standartların devreye girmesiyle birlikte devletlerin, denizcilik endüstrisi ile IMO’da buluşarak dünya çapındaki limanları güvenli hale getirmek için standartlar geliştireceği öngörülüyor.

 

Kaynak

*Denizcilik sektörü ile ilgili en son haberleri almak için blog yazılarımızı takip etmeye devam edebilirsiniz. Genel bir tedarikçi olarak, geniş bir ürün yelpazesi sunuyoruz. İstanbul, Tuzla, İzmir, Mersin ve Türkiye genelindeki tüm önemli limanlarda güverte, motor, kabin, gümrüklü depolar ve teknik provizyonlar günün her saati sağlanabilmektedir. Navalium ayrıca tüm Türk limanlarında, boğazlarında ve tersane limanlarında gemilerinize transit olarak gemi hizmetleri, gemi temini, teknik ekipman temini, gümrüklü mağaza, gemi tamir hizmetleri, kabin mağazaları, güverte deposu ve gemi yedek parça teslimi hizmetleri vermektedir. Garantili, hızlı, verimli ve güvenilir hizmet kalitesiyle armatör ve gemi yönetim şirketleri için Akdeniz, Ege Denizi, Karadeniz ve Marmara Denizi gemi sektörüne çalışıyoruz. Ayrıca dünyanın her yerindeki tedarikçiler, distribütörler ve üreticilerle güçlü ilişkilerimizle oluşan ağın gücünü müşterilerimizin konforun keyfini çıkarmasını sağlamaya yönlendiriyoruz.