Evergreen Gemisinin Süveyş Kanalı’nı Tıkaması Global Kriz Yarattı

27 March 2021. by

Afrika’yı Orta Doğu ve Asya’dan ayıran Süveyş ‘analı’nın güney kesiminde karaya oturan Ever Given nakliye konteyneri, dünyanın en işlek ticaret yollarından birini hala engelliyor ve arkasındaki gemilerin geri dönüşlerine neden oluyor.

 

Tayvanlı Evergreen Marine şirketi tarafından işletilen 200.000 tonluk gemi, dört futbol sahası uzunluğu ile dünyanın en büyük konteyner gemilerinden biri ve yaklaşık 20.000 konteyner taşıyabiliyor.

 

Toplam küresel ticareti ulaşımının yaklaşık %12’sinin gerçekleştiği Süveyş Kanalı’ndaki tıkanma hala birçok petrol ve gaz tankerini geciktirdiği için olay küresel bir krize dönüşüyor.

 

Kanalda bekleyen veya yaklaşan ham petrol gemileri, rafine ürün gemileri, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) gemisi ve sıvılaştırılmış petrol gazı gemileri sıkışıklıktan etkilendiği görülen taşıtlar arasında yer alıyor.

 

Gemiyi kanaldan çıkarma girişimleri, Perşembe gününden beri Hollanda’dan bir kurtarma ekibinin gemiyi boşaltmaya çalışmasıyla devam ediyor. Devam eden operasyonların bir parçası olarak, gemiyi çekmek ve itmek için römorkörler, kum ve alüvyonun taranması ve gemideki yükün hafifletilmesi dahil olmak üzere birçok yöntem deneniyor.

 

Gemiyi kurtarmak için yoğun çaba sarf edilirken, şimdiye kadar çok az ilerleme kaydedildi ve uzmanlar Ever Given’ı kaldırmanın haftalar alabileceğini tahmin ediyor.

 

Karaya oturmuş konteyner gemisi, nakliye verilerine göre genellikle her gün tahmini 9,6 milyar dolara kadar mal taşıyordu. Denizcilik uzmanı Lloyd’s List’ten alınan rakamlar, kanalın batıya giden trafiğinin günde yaklaşık 5,1 milyar ABD doları ve doğuya giden günlük trafiğin yaklaşık 4,5 milyar ABD doları olduğunu tahmin ederek tıkanmanın muazzam ekonomik etkisini vurguluyor.

 

Ever Given’ın Petrol Fiyatları Üzerindeki Etkisi

 

Emtia piyasaları istihbaratı Kpler Research’e göre, 26 Mart itibarıyla Süveyş Kanalı Transit için süresi dolmuş 10 etkilenmiş gemi, altı yüklü ve dört balast ile Kızıldeniz’in ortasında bekleyen bir gemi bulunuyor.

 

Altı gemiden üçü Asya’ya gidiyor ve üç kargo gemisi Avrupa’ya gidiyordu. Bekleyen gemilerin 9.8mbls petrolü olduğu düşünülüyor.

 

Bazı gemicilik şirketleri, gemilerini Afrika’nın güney ucuna yönlendirmeye başlamış bulunuyor. Bu durumun yolculukları 10 günden fazla uzatacağı öngörülüyor.

 

Mercuria tarafından kiralanan Marlin Santorini yön değiştirdi ve bunun yerine Ümit Burnu’ndan yelken açtı. Kriti Vigor, Fairway ve Apache ise Suez’e doğru rotada kalmaya devam ediyor.

 

Olay çoklu tedarik zincirleri için ciddi riskler oluşturduğundan, on milyon varil petrolün kanala sıkışmasının petrol fiyatlarını yükseltiyor. Petrol fiyatları konteyner gemisinin yerinden çıkarılmasının haftalar alabileceği ve muhtemelen ham ve rafine ürün arzını azaltabileceği endişeleri nedeniyle keskin bir şekilde arttı.

 

Brent ham petrolü Perşembe günü %3,8 düştükten sonra, 04:32 GMT ile %0,9 artışla 62,49 $/varil oldu. US West Texas Intermediate ham petrol, bir gün önce %4,3 düştükten sonra %1,1 artarak 59,21$/varil oldu.

 

Salford Business School Üniversitesi lojistik uzmanı Jonathan Owens konuyla ilgili: “Bu durum, küresel salgının ardından dengesiz tedarik zincirleri nedeniyle müşterilere ürün tedarikinde zaten aksaklıklar ve gecikmelerle karşı karşıya olan, kuşatılmış nakliye şirketleri için çok fazla soruna yol açtı.” dedi. Owens, kanalın engelini kaldırmak için herhangi bir ilerleme kaydedilmemesi durumunda gemiyi parçalama kararı verilirse gecikmelerin daha da uzun ve maliyetli olabileceği konusunda uyarıyor.

 

LNG Piyasası Sorunları ve Süveyş Blokajının Dalgalanma Etkisi

 

LNG pazarı, Doğu Asya’daki talebin artmasıyla birlikte, Panama Kanalı çevresinde kışın kısıtlamalarla karşı karşıya kaldığı için kargoların yeniden rotaya koyulması gerekliydi ancak Kpler Research, bu sefer nakliyatçılar için daha az seçenek olduğunu söylüyor.

 

LNG pazarı, Doğu Asya’nın önemli miktarlardaki yüklerini bölgeye çekmesi, Panama Kanalı’nın sınırlarını zorlaması ve nakliyecileri alternatif rotalar aramaya zorlamasıyla birlikte lojistik sıkışma noktaları maksimum düzeyde test ediliyor.

 

Kpler Research analisti durum değerlendirmesinde: “Süveyş Kanalı’ndaki olayın hemen sonrasında nakliyeciler için seçenekler çok sınırlandı. Gecikmeler devam ederken, nakliyeciler U dönüşü yapıp Ümit Burnu’na gitmek veya Kızıldeniz ve Akdeniz’de beklemek gibi tatsız bir kararı vermek zorunda kalacak.” dedi.

 

Bu kış Atlantik Havzasından Asya’ya çekilen LNG yüklerindeki artışın ardından, kanal geçişleri Ocak 2021’de günde, %62’si dolu olan 3-4 gemiyle yeni bir zirveye ulaştı.

 

Kaynak

*Denizcilik sektörü ile ilgili en son haberleri almak için blog yazılarımızı takip etmeye devam edebilirsiniz. Genel bir tedarikçi olarak, geniş bir ürün yelpazesi sunuyoruz. İstanbul, Tuzla, İzmir, Mersin ve Türkiye genelindeki tüm önemli limanlarda güverte, motor, kabin, gümrüklü depolar ve teknik provizyonlar günün her saati sağlanabilmektedir. Navalium ayrıca tüm Türk limanlarında, boğazlarında ve tersane limanlarında gemilerinize transit olarak gemi hizmetleri, gemi temini, teknik ekipman temini, gümrüklü mağaza, gemi tamir hizmetleri, kabin mağazaları, güverte deposu ve gemi yedek parça teslimi hizmetleri vermektedir. Garantili, hızlı, verimli ve güvenilir hizmet kalitesiyle armatör ve gemi yönetim şirketleri için Akdeniz, Ege Denizi, Karadeniz ve Marmara Denizi gemi sektörüne çalışıyoruz. Ayrıca dünyanın her yerindeki tedarikçiler, distribütörler ve üreticilerle güçlü ilişkilerimizle oluşan ağın gücünü müşterilerimizin konforun keyfini çıkarmasını sağlamaya yönlendiriyoruz.