Gemi İnşa Alanında Ulusal Kalkınmayı Destekleyen Milli Gemi Projesi MİLGEM Nedir?

5 January 2020. by

Türk gemi inşaat ve denizcilik alanında en önemli çalışmalardan biri olan MİLGEM yani Milli Gemi Projesi; 4 tane ADA sınıfı korvet yani denizaltılarla mücadele edecek donanıma sahip, konvoyları koruyan savaş gemisi ile 4 tane İSTİF sınıfı firkateynin yani hafif yapılı savaş gemisinin tedariğini kapsıyor. Proje ilerleme sürecinde şimdiye kadar ilk 4 korvet envantere alındı ve İSTİF sınıfı fırkateynler için çalışmalar sürüyor. Şimdiye kadar Milgem’in ilk fazı kapsamında üretilen TCG-HEYBELİADA, TCG-BÜYÜKADA , TCG-BURGAZADA ve TCG-KINALIADA (F-514), milli kaynaklar ile üretilmiş savaş gemileri olarak Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. Gemilerin boyları ortalama 99 metre, enleri ise 14 metre. 4 gemi de ortalama 29 deniz mili süratle ilerleyebiliyor. İkinci faz olan İSTİF sınıfının ilk fırkateyni İSTANBUL’un da önümüzdeki yıllarda donanmaya teslim edilmesi planlanıyor.

 

MİLGEM Projesiyle Türk Savunması da Savunma Sanayi de Güçleniyor

 

Milli Gemi Projesi ile,

 

  • İlk milli korvet tipi askeri gemi tasarımı yapıldı.
  • Gemi tasarım, gemi inşa ve gemi sistem entegrasyonu alanlarında yabancıya bağımlılık azaldı.
  • Askeri tersaneler ve özel sektörün iş birliği ile harp gemisi üretimi alanında gelişime katkı sağlandı.
  • Proje kapsamında toplamda %65 yerli sanayi katılımı sağlandı ve 50’den fazla yerli şirket ile iş birliği yapıldı.  Özel sektörün, yan sanayinin ve KOBİ’lerin de kalkınma hareketine katılması sağlandı ve ileri dönem için kurulabilecek olası iş birliklerinin de önü açıldı.
  • Hizmette aktif olan MİLGEM gemileri ulusal ve uluslararası tatbikatlarda başarıyla yer aldı. Böylece global platformda Türkiye’nin savaş gemisi üretimi alanındaki tanıtımına pozitif katkı sağlandı.
  • ADA sınıfı korvetlerle gemi inşaat, su altı akustiği ve deniz kuvvetleri için savaş sistemleri konularında milli savunma sanayisinin tecrübesi arttı.

 

MİLGEM’in Gözdesi TCG KINALIADA İlklere İmza Attı

 

Milgem’in son ADA sınıfı gemisi olan TCG KINALIADA milli denizcilik alanı ve savunma sanayimiz için yeni başlangıçları temsil ediyor. TCG-KINALIADA (F-514), MİLGEM Projesi kapsamında üretilen gemiler arasında yerli katkının %70 ile en çok olduğu korvet olarak denizcilik sektörümüzde çok önemli bir üretim olarak görülüyor.

 

HAVELSAN ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından geliştirilen Ağ Destekli Veri Entegre Savaş Yönetim Sistemi ADVENT, TCG KINALIADA ile hizmete girdi. Ayrıca Roketsan tarafından geliştirilen ATMACA güdümlü mermileri de ilk olarak bu gemide kullanıma sunuldu. TCG KINALIADA’da yerli üretim olan ADVENT ve ATMACA’nın Türk Donanması’nın hizmetine alınmış olması milli gücün hem maddi hem de manevi açıdan değerlenmesini sağladı.

 

Dünyanın en başarılı savaş yönetim sistemlerinden biri olan ADVENT ile ilk defa milli ağ merkezi olan bir teknoloji harp yeteneklerimiz arasına dahil edilmiş oldu. Son teknolojilerle geliştirilen savaş yönetim sistemi ADVENT’in TCG-KINALIADA’dan sonra kullanılacağı ikinci geminin de amfibi hücum gemisi TCG Anadolu olması planlanıyor. 220 km. menzile sahip mermi ATMACA ile de Türk Deniz Kuvvetleri daha da güçlendi ve dışa bağımlılık azaltılmış oldu.

 

MİLGEM ile Pakistan’a Türk Gemisi Transfer Edilecek

 

Türk savunma sanayisinde yapılan en yüksek fiyatlı anlaşmalardan biri, MİLGEM Projesi kapsamında 2018’de Pakistan ile imzalandı. Anlaşmaya göre Pakistan Deniz kuvvetleri için 4 tane ADA korveti üretilmesine karar verildi. Korvetlerin iki tanesinin İstanbul’da, iki tanesinin de Pakistan’da inşa edilmesi planlanıyor. Pakistan Donanması’na teslim edilecek Milgem gemileri özel donanımlara sahip olacak. 11 Mart 2019 itibariyle fiili başlangıcı yapılan Pakistan MİLGEM Korvet Projesi’nde ilk geminin tesliminin Ağustos 2023’te, son geminin tesliminin de 2025’te yapılması öngörülüyor.